Svijet
0

Indonezijski predsjednik poziva muslimane da mirno protestvuju povodom objavljivanja holandskog filma

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Indonezijski predsjednik pozvao je većinsko muslimansko stanovništvo da se ne koristi nasiljem za vrijeme protesta povodom objavljivanja antiislamskog filma holandskog radikalnog političara desničarskog usmjerenja, Geerta Wildersa. Predsjednik je dodao da svjetske vođe imaju moralnu odgovornost da poduzmu akciju.

Indonezijske vlasti su uvele zabranu na prikazivanje Wildersovog filma, riječi su predsjednika Susiloa Bambanga Yudhoyonoa.

“Također pozivam stanovništvo da ne učestvuje u akcijama vandalizma jer ni islam ni druge vjere ne dozvoljavaju ovakvo ponašanje”, izjavio je predsjednik Indonezije, a prenosi Reuters.

Yudhoyono je pozvao holandske vlasti i parlament da uvedu zabranu na prikazivanje filma kojim se optužuje Sveta knjiga Kur`an za podsticanje nasilja. Predsjednik je pozvao i međunarodne medije i web stranice da ignorišu prikazivanje filma. Oko 50 članova indonezijskih islamista održali su proteste ispred holandske ambasade, dok su pojedinci tražili smrt Wildersovu.

Indonezijski protesti usmjereni protiv prikazivanja holandskog filma su manjeg obima ukoliko se uzme u obzir da se najveća muslimanska populacija nalazi u Indoneziji, ranijoj holandskoj koloniji.