Svijet
0

Indonezijski ministar okrivio globalno zagrijavanje za poplave

FENA
Indonezijski ministar za okoliš izjavio je u utorak kako je globalno zagrijavanje krivo što je glavni grad Džakarta djelimično poplavljen, prisiljavajući ljude da bježe iz domova i prekidajući saobraćaj do gradskog međunarodnog aerodroma.

Vlasti su koristile pumpe kako bi snizile nivoe vode koja je dostigla nekoliko metara u najteže pogođenim područjima i preplavila više od kilometra unutrašnjosti zemlje u ponedjeljak, saopćio je Iskandar, zvaničnik u Kriznom centru za poplave u Džakarti. Najmanje 2.200 kuća je poplavljeno, od kojih su neke bile u vodi dubokoj do grudi.

"Nisam vidio ovako tešku situaciju u posljednjih nekoliko godina", izjavio je Toki, policajac koji je usmjeravao saobraćaj u poplavljenim područjima u blizini aerodroma Sukarno-Hatta, na kojem je na hiljade putnika ostalo odsječeno, javio je AP.

Ministar za okoliš Rachmat Witoelar izjavio je kako globalno zagrijavanje treba barem djelimično kriviti, jer dovodi do podizanja nivoa mora i čini priobalna područja poput Džakarte posebno ranjivim na poplave i monsunske oluje.

Vlasti su također ignorisale upozorenja o izuzetno visokom 18-godišnjem plimnom ciklusu, izjavio je ekspert za poplave Japp Brinkman za novine Jakarta Post, a situacija je pogoršana time što nije postavljen morski nasip prije sedmicu dana.

Poplave su došle u vrijeme dok se Indonezija priprema da ugosti UN-ovu konferenciju o klimatskim promjenama od trećeg do 14. decembra, koja ima za cilj započeti pregovore o smjeni Protokola iz Kyota o smanjenju emisije gasova koji stvaraju efekt staklenika.

Golema zemlja arhipelag jedan je od najvećih emitera ugljendioksida na svijetu zahvaljujući ubrzanom krčenju šuma, ali eksperti tvrde kako također rizikuje da postane jedna od najvećih žrtava globalnog zagrijavanja.