Svijet
15

FOTO / Indonezija - zemlja sa najviše muslimana na svijetu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Indoneziji, zemlji u kojoj živi najviše muslimana od svih zemalja na svijetu, u islamu sve veću ulogu zauzima lutkarska igra sjena koja je veoma brzo postala popularna.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Korijeni islama u Indoneziji datiraju još od poslanika Muhameda a.s., ali postoji veoma interesantna priča o tome kako je islam došao u ovu zemlju i kako se širio. Tradicija islama započela je sa lutkarskom predstavom "Wayang" koja je prikazivala legende hinduske tradicije. Dolaskom islama, ova igra počela je poprimati motive islamske tradicije.

U prošlosti se odvijala trgovina između Arapa i Kineza, tako da je islam polako dolazio i na obalu Indonezije. Do 1945. godine u Indoneziji je bilo nekoliko sultanskih uprava, ali je uprkos kolonizaciji Holandije uspjela sačuvai svoj jezik i jedinstvo vjere. Indonezija je postala međunarodno priznata zemlja 1949. godine.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Indonezija je danas najbrojnija muslimanska zemlja sa demokratskim uređenjem, slobodna i aktivna u sociološkom smislu.

Prva izgrađena džamija je državnog karaktera, a sve druge džamije su potpuno neovisne od državnih institucija. Svu vjersku i materijalnu pomoć džamije dobijaju od džemata vjernika i raznih udruženja i fondacija (vakufa). Vjerski službenici imaju aktivnu ulogu u javnom životu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Džamije su otvorene za siromahe i putnike koji mogu prenoćiti u njihovim prostorijama, a često se organizuju i razni kulturni događaji.

U obrazovnom sistemu Indonezije vjera ima značajnu ulogu. U školama i medresama izučava se arapski jezik i hadisi.

Velika pažnja poklanja se halal certifikatu. Postoji i Udruženje za zekat čija je funkcija da pazi na to da se u zemlji redovno plaća zekat.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Medlis-i-ulema je institucija koja se brine o prehrambenoj industriji, odnosno o halal certifikatu na što stanovništvo posebno obraća pažnju.

U Indoneziji se takođe osjeća i uticaj Osmanskog carstva, tako da Indonežani i danas gaje simpatije prema turskom narodu i jeziku.