Svijet
0

Indonezija: Više od 1700 poginulih u zemljotresu

FENA
Više od 1700 ljudi je poginulo, a preko 2.000 je povrijeđeno kada je snažan zemljotres, jačine 6,2 stepena Richterove skale, u subotu ujutro rano pogodio centralnu indonežansku provinciju Javu, saopćile su vlasti i bolnički izvori.

Epicentar je bio 25 kilometara jugozapadno od grada Jogjakarta, izazvavši žrtve i veliku materijalnu štetu u tome gradu i u dva manja mjesta u okolini, prenijela je agencija AP.

Zemljotres je doprinio i pojačanoj aktivnosti obližnjeg vulkana Merapi, koji već nekoliko sedmica izbacuje pepeo i lavu po okolnim selima.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Strahuje se da bi broj poginulih mogao biti mnogo veći, navela je američka agencija pozivajući se na izvore u lokalnim vlastima.

"Molim vas, recite centralnoj vladi da pošalje pomoć koja nam je sada jako potrebna", rekao je predstavnik bolnice Bantul Muhamadijah, koja se nalazi najbliže epicentru potresa.

U susjednoj bolnici saopćili su da su do sada dovezena tijela najmanje 60 poginulih, ali da nemaju preciznih informacija zato što rodbina poginulih uzima tijela prije evidentiranja.

[SLIKA]2[/SLIKA]

"Imamo stotine povrijeđenih, prostorije službe za hitne intervencije su prepune ljudi", istaknuo je predstavnik te bolnice Heru Nugroho.

Na snimcima lokalnih televizija prikazane su srušene i oštećene zgrade u mjestima najbližim epicentru potresa, a u Jogjakarti su prekinute telekomunikacijske veze i opskrba strujom.