|

Indonezija: Traju potraga za nestalim avionom i istraga o letenju bez dozvole

Indonezija: Traju potraga za nestalim avionom i istraga o letenju bez dozvole
0
A
Anadolija
6.1.2015. u 15:07
0
komentara
0

dijeljenja
Indonezija: Traju potraga za nestalim avionom i istraga o letenju bez dozvole Foto: EPA
Sedam službenika je suspendovano nakon saopćenja da je nestali avion AirAsia letio bez potrebnih dozvola.
Savjetnik indonezijskog ministra transporta Hadi M. Djuraid je saopćio da je riječ o dvojici zvaničnika Ministarstva, tri službenika iz Kontrolnog centra civilnog zrakoplovstva i dva službenika kompanije Pura koji su umiješani u sporni let bez potrebnih dozvola.

"U normalnim uvjetima kompanije mogu od nadležnih organa tražiti dozvolu za dodatne letove za vrijeme praznika. Međutim, otkrili smo da nije bilo nikakvih službenih zahtjeva za let na kojem je nestao avion. Zbog toga smo suspendovali i disciplinski kaznili sedam umiješanih osoba", kazao je Djuraid.

S druge strane, penzionisani indonezijski pilot John Brata tvrdi da su i u periodu kada je lično pilotirao slični zahtjevi za dodatne letove upučivani samo telefonskim pozivom.

Direktor zrakoplovstva Indonezije Djoko Murjatmodjo je ranije saopćio da je utvrđeno da avion AirAsia kompanije nije imao dozvole za let i da će slučaj biti detaljno istražen.

Uporedo s tim, danas su spasilačke ekipe pronašle još dva beživotna tijela stradalih putnika iz nestalog aviona. Time je broj pronađenih tijela povećan na 39, od kojih je 16 i identificirano.

Svi letovi AirAsia kompanije na relaciji Surabaya - Singapur su do daljenjeg obustavljeni.

Airbus A320-200 kompanije AirAsia je nestao 28. decembra tokom leta QZ-8501 iz Surabaye ka Singapuru. Nekoliko manjih olupina aviona i 39 tijela poginulih su pronađeni u Javanskom moru. I dalje traje potraga za preostalim putnicima i crnom kutijom. U avionu je u momentu nestanka bilo ukupno 155 putnika i 7 članova posade.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.