Svijet
0

Indonezija poziva aviokompanije da ne lete iznad vulkana Merapi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Indonežanske vlasti su u utorak pozvale avioprijevoznike da njihovi avioni prestanu letjeti preko vulkana Merapi koji je u toku jutra ponovo izbacio oblake pepela.

"Ministarstvo transporta u zvaničnom dopisu 'savjetuje zračnim kompanijama da iz sigurnosnih razloga povezanih s vulkanskom prašinom koriste alternativne pravce'", izjavio je glasnogovornik Bambang Ervan.

Ovo upozorenje je prvo koje se upućuje avionskim kompanijama otkako je najaktivniji vukan u Indoneziji eruptirao 26. oktobra, izazvavši smrt 38 osoba, prenio je AFP.

Njegova eruptivna aktivnost se otada nastavila s oblacima dima koji su se dizali nekoliko kilometara iznad njegovog kratera, čiji je najviši vrh na 2.914 metara, i curenjem lave duž padina.

"Izbacivanje može trajati sedmicama i mjesecima", izjavio je Subandryo, jedan od vulkanologa koji nadziru Merapi. "Postoji mogućnost eksplozivne erupcije, ali ne za sada", dodao je.

Aerodromi u Yogyokarti i Solou, velikim gradovima koji su najbliži vulkanu, i dalje su otvoreni, ali su malezijska kompanija AirAsia i singapurska Silk Air saopćile da u utorak otkazuju šest letova.