Svijet
0

Indonezija povukla upozorenje na cunami

FENA
Snažan potres uzdrmao je područje kod zapadne obale indonezijskog otoka Sumatre u ponedjeljak, dok su agencije nakratko objavile upozorenje od cunamija, ali nikakvi veliki valovi nisu izazvani i nije javljeno o povrijeđenima.

Potres, preliminarne magnitude 7,2 stepena po Richterovoj skali, imao je epicentar u Indijskom okeanu oko 150 km od priobalnog grada Bengkulu, javila je Indonezijska agencija za geofiziku. Epicentar je bio veoma plitko, 10 km ispod površine mora, javio je AP.

Američki geološki institut procijenio je snagu potresa na 7,3 stepena.

Stanovnici u Bengkuluu i obližnjem gradu Mukomuko izjavili su kako su osjetili snažno podrhtavanje tla, ali izgleda da nije izazvao veće štete u regiji, koju je kasnije tokom dana također zahvatilo još jedno snažno podrhtavanje tla.

Agencija za geofiziku objavila je upozoprenje na cunami, ali ga je povukla nakon što je ustanovila da nisu stvoreni nikakvi veliki valovi.

Indonezija se proteže na nizu tektonskih ploča i često je zahvaćena seizmičkim i vulkanskim aktivnostima. Golemi potres duž njene obale koji je izazvao cunami ubio je više od 230.000 ljudi u nekoliko zemalja u decembru 2004.

Indonezija ne posjeduje opremu za mjerenje promjena u moru koje bi mogle nagovijestiti da je cunami na putu. Agencije redovno objavljuju upozorenja kada se dogode potresi s epicentrom u blizini obale.