Velika katastrofa
0

Indonezija: Očajnička potraga za nestalim nakon potresa i cunamija, broj žrtava će rasti

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Iz grada Palua u Indoneziji stižu fotografije katastrofalnih posljedica zemljotresa i cunamija koji su se dogodili prošle sedmice, a spasilačke službe nastavljaju očajničku potragu za nestalim, javlja BBC.

Najmanje 832 osobe su poginule, ali se očekuje znatan rast broja žrtava kada se pretraže udaljenija mjesta. Vlasti su saopćile da će početi sahranjivati žrtve u masovne grobnice zbog straha od širenja zaraze. Vjeruje se da su desetine ljudi zarobljene ispod ruševina, a u gradu Paluu spasioci čekaju tešku mašineriju kako bi mogli pretraživati ruševine hotela i trgovačkog centra nakon što je zbog manjih potresa ulazak postao nesiguran.

"Komunikacija i mašinerija su ograničeni, nemamo dovoljno sredstava u odnosu na broj srušenih zgrada", izjavio je Sutopo Purwo Nugroho, glasnogovornik Nacionalne agencije za katastrofe.

Upozorenje na cunami je izdano nakon zemljotresa jačine 7,5 stepeni prema Richterovoj skali, koji se dogodio u petak. Uslijedili su valovi visine do šest metara koji su uništavali sve pred sobom. Iz nekoliko indonezijskih zatvora je pobjeglo blizu 1.200 zatvorenika.