Svijet
0

Indonezija: Militant osuđen na osam godina zatvora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Indonezijski militant u četvrtak je osuđen na osam godina zatvora zbog učestovanja u planiranju terorističkih napada na zapadnjačke hotele i ambasade u glavnom gradu Džakarti.

Abu Tholut je jedan od 120 članova grane El-Kaide u Indoneziji koji su ili uhvaćeni ili ubijeni otkako su vlasti početkom prošle godine otkrile njihov kamp u zapadnoj pokrajini Aceh.

Sudija Musa Arif Aini je naveo da je 50-godišnji islamski militant pomogao u osnivanju kampa za obuku terorista i nabavljanju automatskih pušaka M16 i drugog oružja za tu terorističku grupu.

Tholut, kojeg zovu Mustofa, postao je jedan od najtraženijih indonezijskih bjegunaca nakon što su Nurdin Top i Dulmatin, profesionalni izrađivači bombi za El-Kaidu, ubijeni u policijskoj raciji prošle godine.

Osuđen je za učestovanje u bombaškom napadu 2001. godine u trgovačkom centru u centralnoj Džakarti u kojem je ranjeno šest osoba.

Od osam godina zatvora, odlužio je pet zbog dobrog ponašanja, prenio je AP.

Kao i desetine drugih osuđenih islamističkih ekstremista, u Indoneziji, zemlji koja ima najviše muslimanskog stanovništva na svijetu, vratio se terorističkoj mreži po izlasku iz zatvora.

Indonezija je se počela boriti protiv terorizma 2002. godine, kada su militanti Džemah Islamijaha bacili bombe na dva noćna kluba na otoku Baliju, ubivši 202 osobe, od kojih su većina bila turisti.

Od tada su počeli napadi bombaša samoubica na hotele, restorane i ambasade.

Posljednji napad se desio prije dvije godine.