|

Indonezija: Izlile se rijeke i potoci, a očekuje se nova kiša

Indonezija: Izlile se rijeke i potoci, a očekuje se nova kiša
1
F
FENA
16.1.2014. u 09:21
2
komentara
1

dijeljenja
Indonezija: Izlile se rijeke i potoci, a očekuje se nova kiša Foto: AFP
Trinaest osoba je izgubilo život i 40.000 je raseljeno nakon poplava i klizišta izazvanih obilnim kišama na otocima Celebes, na sjeveru Indonezije, saznaje se u četvrtak iz zvaničnog izvora.
"Trinaest osoba je izgubilo život, dvije se smatraju nestalim, a 40.000 je moralo biti evakuirano", saopćio je glasnogovornik nacionalne Agencije za katastrofe Sutopo Purwo.

Od trinaest mrtvih, pet je izgubilo život u velikim poplavama u Manadu, glavnom gradu pokrajine Sjeverni Sulawesi, na sjeveru Celebesa, dok su ostali zatrpani u klizištima u istoj regiji, izjavio je novinskoj agenciji AFP lokalni zvaničnik Agencije za katastrofe Noldy Liow.

Bilans bi se mogao povećati, obavijestio je on i rekao da se očekuju "nove jake kiše u dva do tri sljedeća dana".

Grad Manado je najteže pogođen. Kroz njega su prošle bujice nekoliko rijeka i potoka iz regije.

Voda je nosila kuće, automobile, dok su mnogi stanovnici bili prisiljeni koristiti gumene čamce kako bi našli utočište u javnim zgradama i crkvama koje su brojne u ovim kršćanskim područjima.

Indonezija, ogromni arhipelag oko ekvatora, redovno biva pogođen poplavama i klizištima, koje za posljedicu imaju deforestaciju, naročito u sezoni kiša koje se protežu otprilike od decembra do aprila.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...