Svijet
0

Indonezija: 103 žrtve ptičije gripe

FENA
Indonežansko ministarstvo zdravlja potvrdilo je da su dosad u zemlji zabilježene 103 žrtve među ljudima od ptičije gripe.

To je saopćeno nakon što je umro još jedan pacijent zaražen virusom H5N1. Ukupno je registrirano 126 slučaja obolijevanja.

Posljednja žrtva ove opake bolesti je jedna 29-godišnja žena iz grada Tangeranga, zapadno od glavnog grada Jakarte, a prisustvo virusa H5N1 potvrđeno je laboratorijskim analizama, prenijela je agencija Reuters.

Nesretna žena, koja je sedmicu dana liječena na klinici Persahabatan u Jakarti, ustanovi specijaliziranoj za brigu o oboljelima od ptičije gripe, tako je postala osma ovogodišnja žrtva u Indoneziji, a peta u samo sedmicu dana.

Prema najnovijim statistikama Svjetske zdravstvene organizacije, od ptičije gripe je dosad, ne računajući ovaj posljednji slučaj, ukupno oboljelo 357 osoba u 14 zemalja, dok ih je 225 umrlo otkako je 2003. godine avijarna influenca počela da desetkuje pernatu živinu po Aziji i postala fatalna za ljude koji su s njom dolazili u dodir.

Na čelu liste sa najvećim brojem oboljelih i umrlih nalazi se Indonezija, a prate je Vijetnam sa 48, Egipat sa 19, te Tajland i Kina sa po 17 smrtnih slučajeva. Ostale pogođene zemlje su Azerbejdžan, Kambodža, Džibuti, Irak, Laos, Nigerija, Turska, Pakistan i Mijanmar.