|

Indonežani strahuju od novog cunamija i erupcije vulkana Krakatoa

Indonežani strahuju od novog cunamija i erupcije vulkana Krakatoa
0
Klix.ba
29.12.2018. u 07:33
18
komentara
0

dijeljenja
Indonežani strahuju od novog cunamija i erupcije vulkana Krakatoa Foto: EPA-EFE
Erupcija vulkana Anak Krakatau ili Krakatoa u subotu je izazvala cunami na indonežanskim otocima Sumatra i Java, a prema posljednjim informacijama 400 osoba je poginulo, 20 je nestalo, a više od 40.000 je raseljeno.
Satelitski snimci vulkana Anaka Krakataua pokazuju da se veliki dio vulkana srušio. Urušavanje vulkanskog kratera u subotu izazvalo je valove visoke 5 metara koji su se razbijali o obalu Sundskog tjesnaca, između otoka Jave i Sumatre. Vlasti su upozorile da je krater vulkana Anak Krakataua i dalje nestabilan što povećava rizik od novog urušavanja i cunamija.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Visok nivo mora i loši vremenski uvjeti otežavaju pokušaje da se izvrši inspekcija i urade procjene o mogućnosti novog smrtonosnog cunamija.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Erupcije su još uvijek u toku, a stanovnici strahuju od novog cunamija. Vlasti Indonezije kažu da će potraga za žrtvama u najviše pogođenim područjima biti nastavljena i u januaru. Nacionalna geološka agencija povisila je stepen pripravnosti na drugi najveći te uspostavila sigurnu zonu od 5 kilometara oko otoka.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...