Svijet
1

Indonežani se opraštaju od najmilijih u posljednjim minutama života

Klix.ba
Andrew Chan (Foto: AFP)
Grupa zatvorenika provodi posljednje minute sa svojim članovima porodice prije večerašnjeg pogubljenja strijeljanjem.

Porodica Australaca Andrewa Chana i Myurana Sukumarana, koji će također biti pogubljeni vidno je potresena. Sukumaranova sestra se onesvijestila i morala je intervenisati hitna pomoć. Njih dvojica i još sedam osoba bit će pogubljene večeras strijeljanjem zbog prenošenja, prodaje i konzumiranja droge u Indoneziji. Indonezija ima jedan od najtežih zakona o drogama jer žele iskorijeniti ovaj problem u svojoj zemlji od kojeg 33 Indonežana dnevno umre.

Australski mediji izvijestili su kako su porodice Chan i Sukumaran dobile pet sati da se oproste od svojih najmilijih kojima su ovo posljednji sati života. Porodice su uputile još jedan apel za pomilovanje preko medija, kazavši kako je opraštanje bilo mučno.

"Danas sam doživio nešto što niti jedna porodica ne bi trebala doživjeti. Otići i reći zbogom posljednji put je mučenje. Nijedna porodica ne smije proći kroz to", kazao je Michael Chan.

Chintu Sukumaran je kazao kako nije mnogo pričao sa svojim bratom, ali da su razgovarali o smrtnoj kazni i budućem životu.

"Molim predsjednika Indonezije da pokaže milost, molim vas nemojte dozovliti da moja majka i sestra moraju sahranjivati mog brata", kazao je.

Svećenici koji su dali posljednji blagoslov zatvorenicima kazali su da u sobama za sastanke vladala tišina i da se vidjela velika bol.

Devet zatvorenika, među kojima su Nigerijac, Brazilac i državljanin Gane dobili su obavijest u subotu da će biti pogubljeni večeras. Ministar vanjskih poslova Australije Julie Bishop tražio je od Indonezije da odgovori egzekuciju dvoje Australaca dok se ne okonča njihov slučaj.

Vijeće Evrope pozvalo je ovu zemlju da ukine egzekucije, no Indonezija se oglušila na te molbe i zahtjeve.

Večeras bi trebali biti pogubljeni: Australci Myuran Sukumaran i Andrew Chan Filipinka Mary Jane Fiesta Veloso Francuz Serge Areski Atlaoui Martin Anderson iz Gane Zainal Abidin bin Mgs Mahmud Badarudin iz Indonezije

Nigerijci Raheem Agbaje Salami, Sylvester Obiekwe Nwolise, Okwudili Oyatanze Brazilac Rodrigo Gularte.

Chan, Sukumaran i sedam drugih Australaca uhapšeni su na Baliju 2005. godine jer su pokušali prokrijumčariti 8,2 kilograma heroina iz Indonezije u Australiju. Otkriveno je kako su oni bili vođe grupe i osuđeni su na smrtnu. Ostatak ekipe služi doživotnu kaznu ili kaznu od 20 godina zatvora.