Puše od 15. godine
0

Indonežani najbrojniji pušači na svijetu

Klix.ba
Prema najnovijim istraživanjima muškarci u Indoneziji puše više od ikoga na svijetu. Blizu 70 posto muškaraca ove zemlje puši još od 15. godine.

Oko 35 posto cjelokupne populacije Indonezije konzumira cigarete, što ih svrstava u drugu zemlju svijeta po broju pušača, odmah nakon Rusije koja ima 39 posto pušača što ujedno i najveća stopa na svijetu.

Ispitano je više od 8.000 ljudi u sklopu Svjetskog istraživanja o stopama pušača u 2011. godini, koje je sprovedeno u 15 zemalja. Indonezijski ministra zdravlja Nafsiah Mboi kazao je da je vlada posramljena takvim rezultatima.

"Pali smo na ispitu zaštite naših ljudi. Pobijedila nas je duhanska industrija. Mi to ne želimo, ne možemo to prihvatiti jer je naš posao zaštiti ljude od cigareta", rekao je ministar.

Cigarete u Indoneziji su relativno jeftine, a porez na duhan je manji od 40 posto, što je prema mišljenju ekonomista prosječna stopa u regionu, piše The Times. Zahvaljujući jakom duhanskom lobiju, divovske reklame za cigarete, koje su inače zabranjene u mnogim zemljama, i dalje su prisutne širom Indonezije.

Ova azijska nacija je peta na svijetu po proizvodnji cigareta i duhanskom tržištu, a nalazi se među nekoliko zemalja koje nisu uspjele potpisati Ugovor o borbi protiv duhana sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom 2005. godine.