Svijet
0

Indijski pobunjenici ubili 49 policajaca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Komunistički pobunjenici naoružani borbenim puškama, ručnim bombama i zapaljivim bombama napali su u četvrtak policijski položaj u džunglama istočne Indije, ubivši najmanje 49 policajaca, saopćila je policija.

Izgleda da je napad koji se desio prije zore uhvatio na iznenađenje 79 policajaca koji su čuvali udaljeni položaj, izjavio je policajac N.K. Swarnkar za Associated Press u telefonskom razgovoru.

Još 12 policajaca ranjeno je u napadu.

Položaj se nalazi u državi Chattisgarh, skoro 1.500 kilometara jugoistočno od New Delhija.

Prije nego što su pobjegli s oružjem ukradenim s policijskog položaja, napadači su postavili nagazne mine širom područja otežavajući snagama sigurnosti da pokrenu potragu za njima, kazao je.

Napad je posljednji u nizu na snage sigurnosti u regiji, gdje je sveprisutno siromaštvo podgrijalo dugotrajnu pobunu.

Više od 6.000 ljudi - policajaca, vojnika i civila - ubijeno je otkako su pobunjenici pokrenuli svoju kampanju iz južne indijske države Andra Pradesh prije više od dvije decenije.

Pobunjenici, koji tvrde da su inspirisani kineskim revolucionarnim vođom Mao Zedongom, bore se u nekoliko indijskih država, zahtijevajuući zemlju i poslove za poljoprivredne radnike i sirotinju.

Pobunjenici poznati pod imenom Naxaliti iz regije Naxalbari gdje je pokret rođern uglavnom su aktivni u šest od 28 indijskih država - Andhra Pradesh, Jharkhand, Bihar, Karnataka, Orissa i Chattisgarh.