Svijet
0

Indijski ministar zdravstva: Homoseksualnost je bolest

FENA
Ghulam Nabi Azad
Ghulam Nabi Azad
Indijski ministar zdravstva nazvao je homoseksualnost "neprirodnom bolešću" uvezenom sa Zapada, izazivajući zgražanje aktivista koji tvrde da njegovi komentari unazađuju kampanju indijske vlade na promoviranju prava homoseksualaca i borbe protiv HIV-a.

Komentari ministra zdravstva Ghulama Nabi Azada na konferenciji posvećenoj HIV/AIDS-u u indijskoj prijestonici održavaju često mišljenje u konzervativnoj južnoazijskoj zemlji da je homoseksualnost uvezena sa Zapada.

"Ta je bolest nažalost došla u našu zemlju, da muškarac ima seks s drugim muškarcem, što je potpuno neprirodno i ne bi se trebalo dešavati, ali se ipak dešava", izjavio je Azad.

Indijski premijer Manmohan Singh, čelnica Kongresne stranke Sonia Gandhi i brojni ministri u vladi također su prisustvovali konferenciji. Nije bilo nikakvog komentara iz ministarstva zdravstva, a ured premijera odbio je komentirati Azadovu izjavu.

Anjali Gopalan, koja predvodi Fondaciju NAZ, grupu za prava homoseksualaca koja radi s HIV pozitivnim osobama i promovira ista prava za homoseksualce, izjavila je da su Azadovi komentari duboko uznemirujući jer dolaze od ministra zdravstva zemlje koja vodi tešku bitku sa zarazom HIV-om.

"Ti komentari ne pomažu nikakvom cilju. Oni definitivno neće pomoći našoj borbi protiv HIV-a", izjavila je ona za Associated Press (AP).

Skoro 2,5 miliona Indijaca ima HIV, što je čini zemljom s najviše stanovnika koji žive s tim virusom u Aziji.

Eksperti tvrde da marginalizacija homoseksualaca čini takvu kategoriju ljudi više izolovanom i otežava da se kampanje svjesnosti o HIV/AIDS-u približe njima.

"Ukoliko ne ulažete u gradnju zajednice onda će homoseksualci i dalje biti marginalizirani", izjavila je Gopalan.

Ovo nije prvi put da Azadove izjave uznemiravaju vladu.

Prije nekoliko godina on je predložio da Indijci češće gledaju televiziju do kasno navečer umjesto da vode seks, kao način suzbijanja prirodnog priraštaja u zemlji od 1,2 milijarde stanovnika.