|

Indijske snage na granici s Pakistanom u pripravnosti

Indijske snage na granici s Pakistanom u pripravnosti
0
F
FENA
28.12.2007. u 14:35
0
komentara
0

dijeljenja
Indijske snage na granici s Pakistanom u pripravnosti
Indija je stavila svoje granične snage u "stanje visoke pripravnosti" nakon što je ubistvo Benazir Bhutto u Pakistanu izazvalo haos u toj zemlji i strahovanja da će se nasilje preliti u njenoga nuklearnog susjeda.
Stručnjaci tvrde da Indija ne bi mogla imati drugih osim kratkoročnih posljedica, ali su izjavili kako bi ubistvo Bhutto moglo biti još jedan ekser u kovčeg trajnog mira u regiji ako se nasilje militanata proširi na cijeli Pakistan.

Odnosi između Indije i Pakistana, koji su tri puta vodili rat i bili blizu sukoba 2002., uvijek su bili obilježeni napetostima usprkos krhkome mirovnom procesu u posljednjih nekoliko godina.

"Generalni je savjet svim graničnim snagama da zadrže stanje visoke pripravnosti. Možete pogoditi zašto", izjavio je Reutersu u petak glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova.

"Još nema konkretnih prijetnji. Snage su stavljene u pripravnost, ima raznih spekulacija u vezi s džihadistima i efekta prelijevanja sukoba", kazao je.

Indija često stavlja svoje snage u stanje pripravnosti odgovarajući tako na krize u Pakistanu, koji također ima nuklearno oružje. Ona je to učinila kada je predsjednik Pervez Musharraf u novembru proglasio vanredno stanje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.