Svijet
0

Indijska vlada će formirati novu državu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Indijska vlada će formirati novu saveznu državu iz južne države Andhra Pradesh nakon nasilnih protesta, što bi moglo potaknuti dalje zahtjeve za uspostavom novih država.

Stalni protesti u kojima se zahtijevala nova država "Telangana" koja će uzeti 10 od 23 okruga Andhra Pradesha zatvorili su firme u Hyderabadu, njegovu glavnom gradu i mjestu gdje su smještene firme poput Microsofta, Googlea i Mahindra Satyama.

  • Proces formiranja države Telangana će biti pokrenut, rekao je u četvrtak novinarima indijski ministar unutarnjih poslova Palaniappan Chidambaram.

Pristaše države Telengana žele u nju uključiti i Hyderabad. Zahtjevi za formiranjem posebne države zahuktali su se 1969. s nasilnim protestima u kojima je ubijeno više od 300 osoba do 1972. Protesti su zamrli jedno vrijeme sve dok regionalna stranka Telangana Rashtra Samiti koju predvodi K. Chandrasekhara Rao nije obnovila zahtjeve 2001. uz podršku drugih grupa. Kongresna stranka, koja vlada Andhra Pradeshom, obećala je novu državu, ali se nije na tome konkretno angažirala sve dok Chandrasekhara Rao prije deset dana nije započeo štrajk glađu.

Stručnjaci kažu da uspostava nove države može potaknuti slične zahtjeve za formiranjem drugih država u drugim indijskim područjima.

  • Predviđam da će doći do zahtjeva za državnošću iz drugih regija poput Rayalaseema i sjevernog obalnog područja Andhra Pradesha koje graniči s državom Orissa, rekao je u četvrtak Rama Brahman, profesor političkih nauka na Univerzitetu Hyderabad.