Svijet
0

Indijska policija pokrenula potragu za ubicama 55 policajaca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na stotine policajaca preplavilo je udaljene istočne indijske džungle u potrazi za komunističkim pobunjenicima koji su napali policijski položaj puškama, bombama i benzinskim bombama, ubivši 55 ljudi.

Napad od četvrtka bio je jedan od najkrvavijih napada u decenijama dugoj pobuni maoističkih pobunjenika, koji pod svojom kontrolom drže velike površine siromašnih šumskih zajednica i farmerskih sela zapostavljenih u indijskom ekonomskom bumu.

Skoro 400 policajaca prešlo je u to područje kako bi tragali za sumnjivim pobunjenicima, saopćio je policijski zvaničnik Mira Umitra.

"Pedeset pet policajaca je ubijeno i 12 ranjeno u napadu", izjavio je Umitra za Associated Press.

Novine Hindustan Times javile su da je najmanje šest sumnjivih pobunjenika ubijeno u uzvratnoj vatri policije. Umitra je kazao kako ne može potvrditi taj izvještaj.

Pobuna je izbila djelimično i zahvaljujući nedostatku radnih mjesta među sirotinjom - posebno među domorodačkim stanovništvom centralne i istočne Indije, koji dugo žive na nekim od najbogatijih nalazišta minerala i među najvećim šumskim rezervama, ali su rijetko imali koristi od njih.

Nakon što je decenijama bila obilježena manjim napadima, pobuna se sada proširila na 13 od 28 indijskih država i vjeruje se da pobunjenici imaju oko 6.000 boraca u sve bolje naoružanim snagama.

Sukob je postao mnogo brutalniji tokom protekle dvije godine. Najteži napad pobunjenih Naxalita desio se 28. februara prošle godine kada je ubijeno 50 ljudi koji su se vraćali s mitinga koji je održavala antimaoistička milicija u Chhattisgarhu.