Zbog drakonskog zakona
0

Indijka deset godina štrajkuje glađu

Sarajevo-x.com
Irom Chanu Sharmila (Foto: AFP)
Irom Chanu Sharmila (Foto: AFP)
Indijska aktivistkinja za ljudska prava, Irom Chanu Sharmila, već deset godina štrajkuje glađu, i kako je istakla nema namjeru da odustane.

Sharmila poznata i kao "Čelična dama iz Manipura", države na sjeveroistoku Indije, počela je štrajk glađu 2. novembra 2000. godine, nakon što je bila svjedok ubistva deset osoba koje je vojska napala na autobuskoj stanici u blizini njene kuće.

Indijka, koja sada ima 38 godina, uhapšena je ubrzo nakon početka štrajka glađu pod optužbom da time pokušava počiniti samoubistvo. Nakon toga prebačena je u jednu zatvorsku bolnicu, gdje su je svakodnevno na silu davali infuziju.

Nakon što je puštena iz zatvora, Sharmila je nastavila štrajk glađu, zbog čega je ponovo uhapšena.

Međutim, ni to nije spriječilo aktivistkinju da istraje u svojim zahtjevima. Naime, ona se zalaže za ukidanje kontroverznog zakona prema kojem vojska u Manipuru može pucati ili hapsiti osobe bez ikakvog naloga.

"Ona je odlučila da nastavi sa štrajkom glađu do kraja, odnosno dok zakon ne bude ukinut. Njene namjere su veoma jasne", kazao je Babloo Loitongbam, predstavnik lokalne organizacije za borbu za ljudska prava, koji je posjetio Sharmilu povodom navršavanja 10 godina njenog štrajka glađu, prenijele su strane agencije.

Zakon koji vojnim snagama daje posebne ovlasti i imunitet od kaznenog progona na snagu je stupio 1990. godine, navodno kako bi se vlasti lakše izborile sa separatistima na sjeveru Indije i na sjeverozapadu Kašmira.

Međutim, brojne organizacije za borbu za ljudska prava osudile su takav zakon ističući da on služi kao izgovor za egzekuciju ljudi bez pravosudnog postupka.

Amnesty International pokrenuo je kampanju za ukidanje tog zakona koji krši Međunarodno humanitarno pravo, a brojne druge međunarodne organizacije za ljudska prava održale su nedavno sastanak na kojem su istakle da podržavaju i solidarišu sa Sharmilom, koja se trenutno nalazi u bolnici u Imphalu, glavnom gradu Manipura.

U Manipuru postoji blizu 20 separatističkih grupa koje žele nezavisnost ili autonomiju te države. U sukobima u posljednjih 20 godina ubijeno je više od 10.000 ljudi.