Svijet
0

Indijci strahuju od ''zabranjenih zona'' u Njemačkoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik parlamentarne frakcije demokršćana Volker Kauder izjavio je u srijedu da njemačka ambasada u New Delhiju, nakon nedavnog napada pedesetak mladih Nijemaca na grupu Indijaca u gradiću Mügelnu, dobija mnoge pitanja zabrinutih ljudi o rizicima putovanja u Njemačku.

''Naša ambasada u New Delhiju je dobila brojna pitanja o tome gdje se u Njemačkoj nalaze takozvane 'zabranjene zone' (no-go-areas) za strane posjetioce'', rekao je Kauder njemačkom regionalnom listu Rheinische Post iz Sjeverne Rajne-Westfalije, prenio je Tanjug.

Kauder, koji se nalazi u Indiji na političkim razgovorima, ocijenio je u izjavi listu da se u toj zemlji sa zabrinutošću gleda na događaje u Mügelnu, ali se istovremeno i nastoji ne preuveličavati slučaji kako to ne bi postalatema njemačko-indijskih odnosa.

On je istaknuo da se u Indiji pažljivo prate reakcije u Njemačkoj povodom događaja u Mügelnu i da je ''jasna osuda koju je iznijela kancelarka Angela Merkel'' vrlo brzo umirila situaciju.

Mjestašce Mügeln, sa oko 5.000 stanovnika, u nerazvijenoj istočnonjemačkoj pokrajini Saksoniji, u kojem se nedavno desio krvavi ''lov'' na Indijce, postalo je meta njemačke štampe.

Pedesetak mladih Nijemaca je napalo osam Indijaca na jednome gradskom festivalu, pred očima publike.

Događaj, koji su osudili njemački političari - pripadnici i vlasti i opozicije - pokrenuio je ponovo temu o zabrani djelovanja neonacističke Nacionaldemokratske partije (NPD), koja je u Saksoniji već postala parlamentarna stranka.

Pripadnici Socijaldemokarske partije se zalažu za ponovno pokretanje sudskog postupka zabrane NPD-a, koji je prije nekoliko godina jednom već propao, dok demokršćani kancelarke Merkel strahuju da bi eventualni nov neuspjeh ponovnog postupka mogao ''ojačati krila'' desnice i ukazuju da se NPD prvenstveno politički mora pobijediti.

U NPD-u, partiji formiranoj polovinom šezdesetih godina, kažu da im je cilj ulazak u Bundestag (donji dom parlamenta) i da već imaju više od 5.000 članova.