Demografske procjene
0

Indijci brojniji od Kineza do 2025. godine

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Indija će 2025. godine prestići Kinu po broju stanovnika i postati najmnogoljudnija zemlja na svijetu, navodi se u prognozi američkog zavoda za statistiku.

U procjeni se navodi da će Indija 2025. godine imati 1,396 milijardi stanovnika i da će nadmašiti Kinu, čije se stanovništvo uvećava umjerenijim tempom.

Kina od 1980. godine sprovodi kontroverznu politiku kontrole rasta stanovništva, pa većini žena dozvoljava da rode samo jedno dijete.

 Prosjek rađanja za Kineskinje trenutno je 1,5 djece, u poređenju sa prosječnih 2,7 djece koje rodi svaka Indijka. Tempo rađanja djece u Indiji je u opadanju usljed širenja obrazovanja i urbanizacije zemlje.

 Demografski preokret između Indije i Kine mogao bi da utiče i na ekonomije ovih azijskih sila, koje trenutno prednjače u svijetu po stopi rasta.

 Kineska privreda se u ovom trenutku razvija brže od indijske, pošto se mladi Kinezi masovno sele u industrijske centre koji ostvaruju veliki izvoz širom svijeta. 

 Stručnjaci smatraju da bi Kina u narednim godinama mogla da se suoči sa nedostatkom radne snage i porastom broja penzionera.
Američki zavod za statistiku procjenjuje da će u narednih 15 godina SAD ostati treća najmnogoljudnija zemlja, iako će prirodni priraštaj biti usporen, dok će iza Amerike biti Indonezija, Brazil, Pakistan, Bangladeš i Nigerija.

Među državama koje će u narednim godinama doživjeti smanjenje broja stanovnika su Japan, Rusija i Njemačka. Procjenjuje se da će Japan, trenutno deseta država po broju stanovnika u svijetu, do 2050. godine pasti na 20. mjesto.