Svijet
4

Indijanac se zapalio u znak protesta zbog hapšenja oca

SRNA
Meksikanac Agustín Gómez zapalio se ispred zgrade lokalne vlade na jugu Meksika, tražeći da iz zatvora bude pušten njegov otac, indijanski lider koji je uhapšen prošle godine pod optužbama za učestvovanje u nasilnim protestima 2011. godine.

Gomez je sinoć legao ispred zgrade vlade meksičke savezne države Chiapas u gradu Tuxtla Gutierrez i dopustio da ga drugi demonstrant polije benzinom i zapali, prenijela je agencija AP.

Mladić je prevezen u bolnicu sa opekotinama drugog i trećeg stepena i sada je, prema riječima njegove maćehe Araceli Diaz, u "teškom, ali stabilnom stanju".

Gomez i drugi poljoprivrednici indijanskog porijekla su ispred zgrade lokalne vlade protestovali protiv odluke vlasti da uhapsi njegovog oca Florentina Gomeza Girona.

Gomezu starijem sudi se za ubistvo, krađu stoke, organizovani kriminal i protjerivanje 39 porodica iz opštine Ixtapa, kao i zbog toga što je predvodio proteste indijanaca 2011. godine, tražeći poboljšanje osnovnih uslova života.

Ti protesti su prerasli u sukobe sa policijom, tokom kojih je uništeno više policijskih automobila i zapaljena gradska vijećnica u Ixtapi.

Kancelarija za ljudska prava vlade države Chiapas je izrazila žaljenje zbog samospaljivanja Gomeza, osuđujući "ponašanje koje dovodi u opasnost živote demonstranata".