UN
0

Indija zatražila ukidanje pakistanske humanitarne organizacije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indija je zatražila od Vijeća sigurnosti UN-a da zabrani pakistansku islamsku humanitarnu organizaciju, tvrdeći kako je ona fasada za militantnu grupu koju optužuje da stoji iza napada u Mumbaiju.

Indijski apel, upućen u utorak navečer, došao je u vrijeme dok je Pakistan priznao hapšenje dvojice ljudi koje traži Indija u vezi s napadima i dok su Sjedinjene Države poslale jednog od vodećih diplomata, zamjenika državnog sekretara Johna Negropontea, u New Delhi kako bi raspravljao o posljedicama nasilja i pakistanskom odgovoru.

Zamjenik indijskog ministra vanjskih poslova, E. Ahmed, u govoru je pozvao UN da zabrane grupu Jemaat-ud-Dawa, nazivajući je "terorističkom fasadom".

Indija i Sjedinjene Države vjeruju da je Jemaat-ud-Dawa fasada za Lashkar-e-Taibu, militantnu grupu koju Indija krivi za napade u Mumbaiju od 26. do 29. novembra u kojima je ubijena 171 osoba.

Jemaat-ud-Dawa - koja se pojavila nakon što je Pakistan zabranio Lashkar 2002. pod američkim pritiskom - vodi lanac škola i klinika širom zemlje i pomagao je preživjelima dva smrtonosna zemljotresa u posljednjim godinama. Organizacija negira svaku vezu s Lashkarom.

"Organizatori, finansijeri i logističari ovih terorističkih napada moraju biti kažnjeni. Oni koji daju ideološku i moralnu podršku ovom zlom fenomenu također moraju biti privedeni pravdi", izjavio je Ahmed.

On je pozvao Pakistan da poduzme "hitne mjere kako bi spriječio njihovo funkcionisanje".