Indija zatražila ukidanje pakistanske humanitarne organizacije

F
FENA
10.12.2008. u 12:42
0
0
Indija zatražila ukidanje pakistanske humanitarne organizacije
0
Indija zatražila ukidanje pakistanske humanitarne organizacije Foto: Reuters
Indija je zatražila od Vijeća sigurnosti UN-a da zabrani pakistansku islamsku humanitarnu organizaciju, tvrdeći kako je ona fasada za militantnu grupu koju optužuje da stoji iza napada u Mumbaiju.
Indijski apel, upućen u utorak navečer, došao je u vrijeme dok je Pakistan priznao hapšenje dvojice ljudi koje traži Indija u vezi s napadima i dok su Sjedinjene Države poslale jednog od vodećih diplomata, zamjenika državnog sekretara Johna Negropontea, u New Delhi kako bi raspravljao o posljedicama nasilja i pakistanskom odgovoru.

Zamjenik indijskog ministra vanjskih poslova, E. Ahmed, u govoru je pozvao UN da zabrane grupu Jemaat-ud-Dawa, nazivajući je "terorističkom fasadom".

Indija i Sjedinjene Države vjeruju da je Jemaat-ud-Dawa fasada za Lashkar-e-Taibu, militantnu grupu koju Indija krivi za napade u Mumbaiju od 26. do 29. novembra u kojima je ubijena 171 osoba.

Jemaat-ud-Dawa - koja se pojavila nakon što je Pakistan zabranio Lashkar 2002. pod američkim pritiskom - vodi lanac škola i klinika širom zemlje i pomagao je preživjelima dva smrtonosna zemljotresa u posljednjim godinama. Organizacija negira svaku vezu s Lashkarom.

"Organizatori, finansijeri i logističari ovih terorističkih napada moraju biti kažnjeni. Oni koji daju ideološku i moralnu podršku ovom zlom fenomenu također moraju biti privedeni pravdi", izjavio je Ahmed.

On je pozvao Pakistan da poduzme "hitne mjere kako bi spriječio njihovo funkcionisanje".


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: