Svijet
0

Indija: Ubice Rajiva Gandhija bit će obješene

FENA
Rajiv Gandi
Rajiv Gandi
Tri osobe koje su osuđene na smrt zbog atentata na bivšeg indijskog premijera Rajiva Gandhija bit će obješene početkom idućeg mjeseca, najavili su zvaničnici u New Delhiju.

Prema saopćenju, trojica osuđenih će biti obješeni 8. septembra, pošto je predsjednik Indije odbacio njihovu molbu za pomilovanjem, javila je agencija AFP.

Ukoliko ova presuda bude izvršena, bit će to prvo pogubljenje u Indiji od 2004. godine, kada je izvršena egzekucija nad jednim muškarcem koji je silovao i ubio 14-godišnju djevojčicu.

"Trojica osuđenih su informirana da će nad njima biti izvršena smrtna kazna", potvrdila je uprava zatvora u gradu Vellore, na jugu zemlje.

Oni su pripadnici militantne grupe Tamilski tigrovi koja se u Šri Lanki bore za autonomiju. Njihova puna imena nisu saopćena.

Oni su osuđeni na smrt nakon što je sud utvrdio da su 21. maja 1991. godine organizirali atentat na bivšeg premijera Rajiva Gandhija, koji je navodno pomagao vlastima u Šri Lanki u borbi protiv pobunjenika. Atentat je izveden na jednom predizbornom skupu, kada je žena - samoubica u Gandhijevoj blizini aktivirala eksploziv.

Tamilski tigrovi uporno demantiraju da su imali bilo kakvu ulogu u atentatu na Gandhija.

Rajiv Gandhi je bio potomak poznate dinastije u Indiji i postao je premijer nakon što je u oktobru 1984. izvršen atentat na njegovu majku Indiru Gandhi.