Pubuna između hindusa i muslimana
11

Indija: U sukobu zbog neplaćenog računa poginule 4, a povrijeđeno 175 osoba

FENA
Policija na mjestu sukoba (Foto: AFP)
Policija na mjestu sukoba (Foto: AFP)
Svađa zbog neplaćenog računa u restoranu u gradu na zapadu Indije, pretvorila se u pobunu između hindusa i muslimana, poginule su četiri osobe, a povrijeđeno 175, saopćila je u ponedjeljak policija.

Prema prvim elementima istrage, svađa zbog neplaćenog računa između vlasnika restorana i gosta pretvorila se u vjerski sukob u Dhuleu, gradu u državi Maharaštra, rekao je agenciji AFP policajac Deven Bharti.

"Vlasnik restorana je pripadnik jedne vjerske zajednice, a klijent druge", objasnio je Bharti. "Klijent je otišao i sakupio 50 pripadnika svoje zajednice i napao vlasnika restorana, dok su se i pripadnici njegove zajednice sakupili i započeli sukob", nastavio je on.

Posljednji neredi između hindusa i muslimana u Dhuli, gradu s 376.000 stanovnika, koji se nalazi 330 kilometara od Bombaja, dogodili su se u oktobru 2008. godine, kada je poginulo deset osoba.

Među povrijeđenim osobama u posljednjem sukobu bilo je 113 policajaca. Četiri umrle osobe su ubijene iz vatrenog oružja snaga reda. Policija je u početku koristila palice, suzavac i gumene metke prije nego što je upotrijebila stvarne metke.

U četvrt je uveden policijski sat i pod kontrolom je, saopćila je policija. U Indiji ima oko 80 posto hindusa i 13 posto muslimana.

Povremeni sukobi između dvije zajednice se nastavljaju nakon više od šezdeset godina poslije nezavisnosti Indije.