Svijet
0

Indija testirala projektil s nuklearnim kapacitetima

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Indija je u četvrtak uspješno testirala projektil kratkog dometa s nuklearnim kapacitetima, saopćio je zvaničnik ministarstva odbrane.

"Projektil "Prithvi" tipa zemlja-zemlja ispaljen je s indijskog poligona za testiranje raketa u Chandipuru u istočnoj državi Orissa, saopćio je zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da se obraća medijima, prenosi AP.

Indijskji projektili uglavnom su namijenjeni za eventualno sukobljavanje sa suparničkim susjedom Pakistanom, ali je malo vjerovatno da će današnje testiranje povećati napetosti između dvije zemlje jer obje redovno izvode raketne testove.

Dvije zemlje obično obavijeste jedna drugu prije nego što izvedu tastiranje projektila dugog dometa. Nije bilo odmah jasno da li je Pakistan obaviješten o današnjem testiranju.

Projektil Prithvi, koji ima domet od 350 kilometara i u stanju je nositi bojevu glavu težine između 500 i 1.000 kilograma, već je u upotrebi u indijskoj vojsci.

Indija je razvila brojne projektile ostalih dometa kako bi ojačala svoje odbrambene kapacitete, uključujući projektile srednjeg dometa Agni i Akash, antitenkovski projektil Nag, projektil Dhanush koji se lansira s broda i supersonični projektil Brahmos, koje je zajednički stvorila s Rusijom.

U ovoj je sedmici globalna analitička grupa saopćila da Indija i Paskistan nastavljaju da razvijaju nove balističke i krstareće raketne sisteme koji su u stanju da nose nuklearno oružje. Međunarodni institut za istraživanje mira iz Stockholma saopćio je da su dva južnoazijska susjeda dodali između 20 i 30 nuklearnih bojevih glava svojim arsenalima u prošloj godini.

Indija i Pakistan vodili su tri rata od njihove nezavisnosti od Britanije 1947. godine, uključujući dva u vezi s kontrolom nad himalajskom regijom Kašmir.