Svijet
0

Indija: Smrt Benazir Bhutto veliki udarac demokratiji u regiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indija je u četvrtak osudila ubistvo liderke pakistanske opozicije Benazir Bhutto, ocijenivši da je njezina smrt tragičan događaj i veliki udarac demokratskom procesu.

"Njezinom smrću indijski potkontinent je izgubio veliku liderku koja je radila za demokratiju i pomirenje u svojoj zemlji", navodi se u saopćenju premijera Indije Manmohana Singha.

"Način na koji je izgubila život podsjeća na opasnosti koje u našoj regiji vrebaju od kukavičkih terorističkih akata kao i na potrebu da se ta opasna prijetnja iskorijeni", upozorio je indijski premijer.

Singh je rekao da je veoma šokiran i užasnut viješću o smrti vođe koja je ostavila dubok uticaj na svoje vrijeme. Njezina želja da popravi odnose s Indijom bila je "za primjer", dodao je Singh.

Šef diplomatije Indije Pranab Mukherjee rekao je da je Bhutto bila "izuzetan lider potkontinenta", prenijele su agencije.

"Doprinos Butove demokratiji, popravljanju odnosa Indije i Pakistana, normalizaciji situacije u Pakistanu bit će inspiracija", dodao je Pranab Mukherjee.