Ne može se ni izmjeriti
22

Indija se guši u smogu: Zagađenje zraka u Delhiju dostiglo nepodnošljive nivoe

Dž. L.
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Zagađenje zraka na sjeveru Indije dostiglo je nepodnošljive nivoe, upozorio je Arvid Kejriwal, glavni ministar Delhija, javljaju strani mediji.

U mnogim područjima indijske prijestolnice polucija je danas prerasla čak i kategoriju opasnog zagađenja zraka s mogućnošću da izazove respiratorne bolesti.

Indijske vlasti upozorile su ljude da ostanu u svojim domovima kako bi se zaštitili. Ministar Kejriwal pozvao je središnju vladu da uloži sve napore u borbu s otrovnim zagađenjem.

Škole su zatvorene, više od 30 letova je otkazano i svi građevinski radovi su obustavljeni dok se Delhi guši u smogu.

Ministar zdravlja Delhija, Satyendar Jain, savjetovao je stanovnicima grada da izbjegavaju fizičke aktivnosti na otvorenom, posebno tokom jutarnjih i kasnih večernjih sati.

Građani su također upozoreni da moraju nositi maske protiv zagađenja, izbjegavati zagađena područja te držati vrata i prozore zatvorene.

Nivo opasnih čestica u zraku, poznatih kao PM 2.5, daleko je od preporučenih, a oko sedam puta je veće zagađenje u Delhiju nego u kineskoj prijestolnici Pekingu.

Zvaničnik indijskog ministarstva zdravlja rekao je da više nemaju dovoljno cifara kojima bi precizno bilježili nivo zagađenja, što je nazvao katastrofom.