|

Indija se guši u smogu: Zagađenje zraka u Delhiju dostiglo nepodnošljive nivoe

Indija se guši u smogu: Zagađenje zraka u Delhiju dostiglo nepodnošljive nivoe
22
Dž. L.
3.11.2019. u 20:27
38
komentara
22

dijeljenja
1/5 Foto: AFP
2/5 Foto: AFP
3/5 Foto: AFP
4/5 Foto: AFP
5/5 Foto: AFP
Zagađenje zraka na sjeveru Indije dostiglo je nepodnošljive nivoe, upozorio je Arvid Kejriwal, glavni ministar Delhija, javljaju strani mediji.
U mnogim područjima indijske prijestolnice polucija je danas prerasla čak i kategoriju opasnog zagađenja zraka s mogućnošću da izazove respiratorne bolesti.

Indijske vlasti upozorile su ljude da ostanu u svojim domovima kako bi se zaštitili. Ministar Kejriwal pozvao je središnju vladu da uloži sve napore u borbu s otrovnim zagađenjem.

Škole su zatvorene, više od 30 letova je otkazano i svi građevinski radovi su obustavljeni dok se Delhi guši u smogu.


Ministar zdravlja Delhija, Satyendar Jain, savjetovao je stanovnicima grada da izbjegavaju fizičke aktivnosti na otvorenom, posebno tokom jutarnjih i kasnih večernjih sati.

Građani su također upozoreni da moraju nositi maske protiv zagađenja, izbjegavati zagađena područja te držati vrata i prozore zatvorene.

Nivo opasnih čestica u zraku, poznatih kao PM 2.5, daleko je od preporučenih, a oko sedam puta je veće zagađenje u Delhiju nego u kineskoj prijestolnici Pekingu.

Zvaničnik indijskog ministarstva zdravlja rekao je da više nemaju dovoljno cifara kojima bi precizno bilježili nivo zagađenja, što je nazvao katastrofom.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...