Svijet
0

Indija povukla 15.000 vojnika s pakistanske granice

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Indija je odlučila u četvrtak ujutro da povuče 15.000 vojnika iz pokrajine Džamu i Kašmir, rekao je neimenovani vojni dužnosnik.

Ovaj potez je vjerovatno motiviran željom za poboljšanjem uvjeta za obnavljanje pregovora države s kašmirskim separatističkim grupama.

Indija se tokom posljednjih mjeseci nalazi pod pojačanim pritiskom međunarodne zajednice da smanji napetosti duž pakistanske granice, kako bi Islamabad mogao preusmjeriti snage na borbu protiv talibana na svojoj zapadnoj granici.

Vojni analitičari, međutim, smatraju da je smanjivanje broja trupa na indijsko-pakistanskoj granici prije u vezi s obnavljanjem pregovora s kašmirskim separatistima nego s davanjem slobodnog prostora Pakistanu.

Kašmirski separatisti zahtijevaju od New Delhija da povuče trupe, oslobodi zatvorenike i okonča navodna kršenja ljudskih prava, nakon što je vlada Indije ovog mjeseca ponudila obnavljanje pregovora kako bi okončala 20-godišnju pobunu.

Indija je povukla oko 4.000 vojnika s pakistanske granice u Kašmiru u martu. Procjenjuje se da se na granici nalazi oko 500.000 sigurnosnih snaga, uključujući vojsku.