Svijet
0

Indija potpisala sporazum s inspektorima IAEA

FENA
Indija je u ponedjeljak s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) potpisala sporazum o inspekciji njenih nuklearnih postrojenja, što je jedna etapa u ukidanju embarga starog 34 godina na trgovinu nuklearnim materijalom s New Delhijem, saopćila je UN-ova agencija.

Do sada je Indija dozvoljavala inspektorima IAEA-e inspekciju u šest nuklearnih reaktora, prema sporazumima iz 1971. godine i 1994. New Delhi se sada obavezuje da će redovno nadgledati 14 od 22 civilna reaktora do 2014. godine.

Sporazum koji će omogućiti provjeru da Indija ne nabavlja tajno atomsko oružje bio je uvjet za sporazum između New Delhija i Washingtona koji će omogućiti Indiji da kupuje nuklearni materijal u svijetu iako nije potpisala Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

Protivnici sporazuma SAD - Indija tvrde da on dovodi u opasnost međunarodne napore za neširenje, dajući zemlji koja nije potpisala sporazum o neširenju pristup američkim nuklearnim tehnologijama.

U punoj ekonomskoj ekspanziji i kao veliki zagađivač Indija pokušava da dođe do različitih energetskih resursa. Zemlja želi da se proizvodnja struje u nuklearnim elektranama poveća sa tri na 25 posto do 2050. godine.