Svijet
0

Indija: Popustila hidroelektrana, 12 mrtvih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 12 osoba je poginulo i više desetina se vodi kao nestalo u srijedu, pošto je "popustila" hidroelektrana u izgradnji na sjeveroistoku Indije od posljedica nedavnog snažnog potresa koji je pogodio Indiju, Nepal i Tibet, gdje broj žrtava potresa raste i približava se cifri 100.

Čelnik gradilišta Džigmi Butia rekao je da postoje strahovanja da je najmanje 40 radnika koji žive u blizini elektrana u izgradnji u indijskoj državi Sikim, možda izgubilo život u klizištu izazvanom potresom jačine 6,9 stepeni Richtera koji je u nedjelju pogodio taj dio Indije, prenosi AP.

Obilne padavine i klizišta na putevima koji vode do udaljene lokacije gdje se gradi nova hidroelektrana, ometa napore vojnika spasioca da stignu do njih.

Broj poginulih u potresu u srijedu se približava 100, a zvaničnici upozoravaju da bi njihov broj mogao i značajno da poraste, jer vremenski uslovi otežavaju spasiocima da dođu do najugroženijih zona, prenosi AFP.

Snažan potres pogodio je prije tri dana sjeveroistočnu indijsku državu Sikim i granični dio Nepala i jug Tibeta.

U Gangtoku, prijestonici indijske države Sikim udaljenom oko 70 kilometara južno od epicentra broj žrtava porastao je na 65.

Više od 5.000 vojnika spasilaca, uključujući vojne minere, razčišćavaju put ka Manganu kako bi kamioni dopremili pomoć najugroženijim. Pristup okolnim područjima, gdje su najvidnije posljedice potresa, i dalje je veoma otežan i uglavnom ograničen na helikoptere i dostavu neophodne pomoći iz vazduha, navodi AFP.