Svijet
0

Indija planira iskorijeniti neuhranjenost do 2015.

FENA
Indija je usprkos izuzetno brzom ekonomskom napretku i dalje domovina miliona neuhranjene djece, ali u planu je da se to promijeni do 2015. godine, saopćio je indijski ministar zdravlja Anbumani Ramados.

On, međutim, nije precizirao na koji način se planira da problem neuhranjenosti djece do sredine sljedećeg desetljeća postane "stvar prošlosti".

Jedno ovogodišnje istraživanje, koje je naručila indijska vlada, pokazalo je da je čak 46 posto indijskih mališana mlađih od tri godine neuhranjeno, prenio je Reuters.

Indijski ministar je prilikom objave vladinog programa da se smanji anemija djece istaknuo veliku suprotnost između indijske stope privrednog rasta od 9,2 posto godišnje, koja bi naredne godine trebalo da dostigne i svih 10 posto, s jedne strane, i nekih zdravstvenih statističkih pokazatelja koji su među najgorima u svijetu, s druge.

Tako je skorašnja nacionalna studija o stanju zdravlja u indijskim porodicama pokazala da se od kasnih devedesetih godina procent anemičnih majki i djece u zemlji čak povećao - na 56, odnosno 79 posto.

"Ponekada nas je na međunarodnim forumima sramota takvih podataka o Indiji", požalio se Ramados.

On je najavio da je paketom vladinih mjera borbe protiv anemije između ostalog predviđeno intenziviranje akcije čišćenja djece od glista i obezbjeđivanje preparata željeza.

U planu je i povećanje broja zdravstvenih radnika u seoskim područjima, čime bi se obezbijedila registracija i pružanje pomoći ugroženoj deci.