Svijet
0

Indija: Pet kazni za bombaške napade

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Indijski sud izrekao je u petak presude prvoj petorici od preko 100 okrivljenih za učešće u nizu bombaških napada u Mumbaiju (Bombaju) 1993. godine, u kojima je poginulo 257 ljudi.

Pet ljudi, među kojima tri ribara, osuđeno je na po tri godine zatvora i novčane kazne od po 25.000 rupija (oko 450 eura) zbog krijumčarenja oružja i municije na svojim brodićima.

Sudac Pramod Kode rekao je da su petorici osuđenih izrečene blage kazne jer nisu bili upoznati sa sadržajem tovara koji su prenosili, javio je AP.

Pet ljudi je već odslužilo zatvorske kazne, ali morat će ostati u zatvoru još šest mjeseci jer ne mogu platiti novčanu globu, rekao je njihov advokat Farhana Shah.

Ostale kazne trebalo bi da budu izrečene u narednih 10 dana, čime će se okončati jedno od najdužih suđenja u historiji indijskog pravosuđa.

Među okrivljenima ima gangstera, krijumčara, ribara, carinskih službenika, policajaca, domaćica, pa čak i jedan holivudski glumac.

Optužnice ih terete za razna krivična djela, od ilegalnog posjedovanja oružja do zavjere radi organizacije terorističkog napada.

Neki od optuženih osuđeni su u odsustvu, a indijske vlasti vjeruju da se većina krije u susjednom Pakistanu.

Vjeruje se da je niz bombaških napada 12. marta 1993. godine u centru Mumbaija bila osveta zbog toga što su hindu nacionalisti 1992. uništili džamiju iz 16. stoljeća na sjeveru Indije, nakon čega su uslijedili nemiri u kojima je ubijeno više od 800 ljudi, uglavnom muslimana.