Svijet
0

Indija: Parada povodom Dana republike, uz pojačane mjere sigurnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prisustvovao je u subotu velikoj paradi u indijskoj prijestonici povodom Dana republike, čije je obilježavanje ove godine proteklo u znaku pojačanih mjera sigurnosti širom Indije, posebno na nemirnom sjeveroistoku zemlje i u Kašmiru.

Oko 20.000 vojnika i policajaca, uključujući snajperiste, učestvovalo je u osiguravanju glavnoga grada i kontroliralo vozila koja ulaze u njega, nakon upozorenja sigurnosnih agencija o mogućem napadu terorista, a slična situacija bila je i u državama Džamu i Kašmir na sjeveru zemlje, kao i na sjeveroistoku, gdje pobunjenici imaju uporišta.

Francuski predsjednik, koji je u petak stigao u dvodnevnu posjetu Indiji, pridružio se prvoj ženi predsjedniku Indije Pratibhi Patil, premijeru Manmohanu Singhu i drugim dužnosnicima na paradi, na kojoj je prikazana vojna moć zemlje, kao i kulturne različitosti indijskih država - kroz narodnu muziku i ples.

Sarkozy je u petak u New Delhiju razgovarao s premijerom Singhom, nakon čega su dužnosnici dviju država saopćili da su zaključili pregovore o sporazumu o civilnoj nuklearnoj saradnji i potpisali pet ugovora u oblasti odbrane, nauke i nuklearnog istraživanja, prenijela je agencija DPA.

Indijske oružane snage prikazale su na vojnoj paradi najnovije naoružanje - tenkove T-90, supersonične krstareće rakete BrahMos i nuklearne rakete Agni - a cijeli događaj pratilo je prelijetanje borbenih aviona Suhoj 30 .

Svake godine separatističke pobunjeničke grupe u Indiji pozivaju na bojkot Dana republike, osnovane 1950., i često izvode napade na sigurnosne snage i vladine zgrade.

Separatističko nasilje u podijeljenom Kašmiru smanjeno je otkad su Indija i Pakistan započeli mirovni proces 2004. ali i dalje gotovo svakodnevno ginu ljudi u sukobima pobunjenika i vojske, javio je Reuters.