Ugroženi životi ljudi
73

Indija otpustila oficire zračnih snaga zbog "slučajnog" ispaljivanja projektila prema Pakistanu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Indijska vlada je iz službe otpustila oficire zračnih snaga zbog "slučajnog ispaljivanja projektila" prema Pakistanu, a to je incident koji se dogodio u martu.

Ispaljivanje projektila je dovelo do eskalacije tenzija između Indije i Pakistana, dvije zemlje koje imaju nuklearno oružje. Delhi je izrazio "duboko željenje" zbog incidenta koji je izazvao "tehnički kvar" tokom rutinskog održavanja.

S druge strane, Islamabad je upozorio Delhi da "pazi na neugodne posljedice takvog nemara" te da spriječi da se ponovi nešto slično. Oficiri odgovorni za incident su otpušteni iz službe, a istragom je utvrđeno "odstupanje od standardne operativne procedure" koje je dovelo do slučajnog ispaljivanja projektila BrahMos.

BrahMos je nuklearna krstareća raketa koju su zajedno razvile Rusija i Indija.

Pakistanske snage su saopćile da je projektil letio brzinom od 3 Macha na visini od 12.000 metara te je preletio 124 kilometra u zračnom prostoru Pakistana prije nego je pao. Vojska je tvrdila da je projektil ugrozio mnoge putničke i međunarodne letove u indijskom i pakistanskom zračnom prostoru, kao i ljudske živote te imovinu na tlu.

Indija i Pakistan su u neprijateljskim odnosima jer obje zemlje polažu prava na Kašmir dok kontrolišu samo njegove dijelove. U prošlosti su vodile ratove zbog spornog teritorija, a Delhi je često optuživao susjede za podršku separatistima u Kašmiru. Islamabad je te optužbe odbacivao.

Vezani članci