Svijet
0

Indija olakšava izdavanje viza kako bi privukla budističke hodočasnike

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Indijska je vlada odlučila od 1. januara 2011. uključiti pet država članica ASEAN-a (Savez zemalja jugoistočne Azije) u krug zemalja čijim je državljanima olakšano dobijanje vize za ulazak u Indiju.

Građanima Kambodže, Filipina, Vijetnama, Laosa i Mianmara bit će olakšano dobijanje vize za ulazak u Indiju kako bi se privuklo hodočasnike koji posjećuju budistička svetišta, izvijestila je indijska agencija PTI pozivajući se na izvore u indijskom ministarstvu turizma.

Ulazne vize izdavat će se na aerodromima u Delhiju, Mumbaiju, Chennaiju i Kolkati i vrijedit će 30 dana. Isto pravilo u cilju promocije indijskog turizma vrijedi od januara 2010. za građane Japana, Novog Zelanda, Finske i Luksemburga.

"Reakcija je zasad dobra, a 5.644 turista iskoristilo je tu mogućnost između januara i novembra. Sad želimo uključiti još država", izjavio je jedan dužnosnik indijskog ministarstva turizma.

Ministarstvo je također poduzelo korake u razvijanju turizma vezanog za budističke hodočasnike, uključujući i posebni voz koji povezuje važna hodočasnička središta i historijska mjesta, kao što su Bodh Gaya i Nalanda u istočnoindijskoj državi Biharu te Lumbini u Nepalu, blizu indijske granice, pozivajući se na dpa.