Usporit će se vakcinacija
6

Indija odgađa isporuku vakcina protiv koronavirusa preko COVAX-a do kraja godine

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Indijski institut za serume (SII) saopćio je da će vakcine protiv koronavirusa početi isporučivati za program COVAX u druge zemlje do kraja godine, što je zapravo odgađanje koje će u velikoj mjeri usporiti svjetske napore za vakcinaciju ljudi.

Indijska kompanija, najveći svjetski proizvođač vakcina i glavni snabdjevač za COVAX mehanizam, u martu je saopćila da odgađa sav izvoz vakcina protiv koronavirusa da bi se mogla suočiti s eksplozijom slučajeva zaraze u Indiji.

Tada su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Gavi, jedan od partnera u COVAX programu, saopćili da se nadaju da će isporuke vakcina protiv koronavirusa iz Indije biti nastavljene do juan i da će prekid pogoditi oko 90 milina doza vakcina.

"SII je isporučio više od 200 miliona doza. Proteklih dana je bilo mnogo rasprave o odluci indijske vlade i proizvođača o mogućem izvozu vakcina. Nastavljamo povećavati proizvodnju i za prioritet stavljamo Indiju uz nadu da će početi isporuke za COVAX i druge zemlje do kraja godine", saopćio je indijski institut na svom Twitter profilu.

U aprilu je čak 60 zemalja moralo zaustaviti svoje planove vakcinacije zbog odgađanja isporuka vakcina preko COVAX-a, što znači da većina nije imala drugi izvor vakcina osim tog programa.

Izvršni direktor Instituta Adar Poonawalla prethodno je upozorio da se, ukoliko se kriza s koronavirusom u Indiji ne zaustavi, plaši kako bi se dalja distribucija vakcina mogla nastaviti.

Zain Rizvi, istraživač zakona i politike u grupi Public Citizen, novo odgađanje koje je najavio Institut nazvao je "noćnom morom" za pristup globalnoj vakcini.

"COVAX nema izvjestan put da ispuni svoje skromne ciljeve ukoliko bogate zemlje ne priteknu u pomoć te ne podijele doze ili tehnologiju za njihovu proizvodnju", poručio je Rizvi, piše ABC News.