Svijet
0

Indija objesila čovjeka koji je finansirao krvave bombaške napade u Mumbaiju

Klix.ba
Indija je pogubila Yakuba Memona, optuženog za finansiranje smrtonosnih bombaških napada u Mumbaiju 1993. godine, potvrdila je vlada Maharashatre.

Memona su objesili u zatvoru u Nagpuru na zapadu države. Serija eksplozija usmrtila je 257 osoba, a navodni razlog za ovaj krvavi pohod bila je osveta za ubistvo muslimana tokom protesta nekoliko mjeseci ranije.

Indija rijetko sprovodi smrtne kazne. Samo su tri osobe pogubljene od 2004. godine.

Velike sigurnosne mjere bile su poduzete tokom sprovođenja smrtne presude u četvrtak ujutro u Nagpuru i Mumbaiju.

Serijski bombaški napadi iz marta 1993. godine dogodili su se na desetinama mjesta, među kojima su berza u Bombaju, uredi Air Indije i luksuzni hoteli.

Foto: EPA
Foto: EPA

Memon je obješen nekoliko sati nakon što je vrhovni sud odbio njegovu žalbu da promijeni kaznu na koju je osuđen 2007. godine zbog pružanja logističke i finansijske pomoći bombašima.

Njegovo tijelo bit će spaljeno u zatvoru, nakon čega će biti predano porodici. Ova smrtna presuda podijelila je ljude u Indiji, neki su bili za nju, a neki protiv.

Policija još traga za Memonovim bratom Tigerom koji se smatra "mozgom" operacija, te šefom bande Dawoodom Ibrahimom.

Nekoliko utjecajnih novinara, političara i drugih članova društvene zajednice poslali su pismo predsjedniku i zamolili ga da poštedi Memona jer nije osmislio operacije bombaških napada niti upravljao njima.