|

Indija ne pruža informacije o napadima u Mumbaiju

Indija ne pruža informacije o napadima u Mumbaiju
0
F
FENA
23.12.2008. u 12:21
0
komentara
0

dijeljenja
Indija ne pruža informacije o napadima u Mumbaiju Foto: AP
Direktor međunarodne organizacije za policijsku saradnju (Interpol) Ronald Noble izjavio je u utorak u Islamabadu da Indija još nije dozvolila svojoj policiji da podijeli s njim informacije o navodnim počiniocima napada krajem novembra u Mumbaiju.
"Do danas, indijska vlada nije dozvolila svojoj policiji da razmijeni podatke o nedavnim terorističkim napadima u Mumbaiju s bazom podataka Interpola", izjavio je Noble na konferenciji za štampu nakon susreta s Rehmanom Malikom, glavnim savjetnikom pakistanskoga premijera Yusufa Reze Gilanija za sigurnost i protuterorizam.

"Informacije kojima raspolaže Interpol, vezano uz ono što se desilo u Mumbaiju, iste su kao i one koje vi imate, to su informacije iz novina, s interneta ili televizije", dodao je Noble.

Zvaničnik međunarodne policije nadao se da će imati više informacija nakon raspoređivanja, ove sedmice, Interpolove ekipe u Indiji.

New Delhi, Washington i London pripisuju krvavi napad u Mumbaiju pakistanskom fundamentalističkom pokretu Lashkar-e-Taiba, koji se bori protiv indijske okupacije u Kašmiru i proganjanja indijskih muslimana.

Lashkar-e-Taiba demantira bilo kakvu umiješanost u te napade.

Indija, pak, tvrdi da su deset pripadnika komandosa bili Pakistanci koje je obučavala skupina Lashkar-e-Taiba, a koji su u Mumbai stigli brodom iz Karačija.

Noble je naglasio da je Pakistan "jedan od najaktivnijih saradnika Interpola" i da su pakistanski dužnosnici izrazili spremnost da "surađuju preko Interpola, da pomognu Indiji da krene dalje u svojoj istrazi".

"Želimo da krivci budu privedeni pred lice pravde. Spremni smo da sarađujemo s Indijom, ali nam ona treba dati dokaze", rekao je Rehman Maliki novinarima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.