Svijet
0

Indija: najmanje 79 mrtvih u poplavama, dva miliona raseljenih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U poplavama nastalim usljed sezonskih monsunskih kiša na istoku Indije poginulo je najmanje 79 osoba, a 2,2 miliona osoba je raseljeno prošle sedmice, saznaje se u ponedjeljak iz zvaničnog izvora.

Država Asam, koja graniči s Butanom i Bangladešom najviše je pogođena jakim kišama zbog kojih se izlila rijeka Brahmaputre.

Nevrijeme je također pogodilo državu Arunašal Pradeš i Manipur.

Prema informacijama lokalne vlade Asama, 26 od 27 okruga pogođeno je poplavama koje su uništile hiljade siromašnih naselja, odsjekle puteve i potopile poljoprivredne farme.

  • Sedamdeset i devet osoba je poginulo do sada u odvojenim nesrećama. Neki ljudi su se utopili u čamcima, a drugi pokušavajući da umaknu poplavama i klizištima, navele su lokalne vlasti u saopćenju.

Prema ovom saopćenju oko 2,2 miliona osoba je raseljeno, a oko 500.000 osoba se sklonilo u improvizirane kampove.

  • Otvorili smo privremene prihvatne kampove za raseljene, ali brojni među njima su našli utočište pod ceradama, izjavio je agenciji AFP ministar zdravlja Asama Biswa Sarma.

Prema saopćenju vlasti, više od 70 posto životinskog nacionalnog parka u Kazirangi, poznatog po tigrovima, jednorogim nosorozima i slonovima, potopljen je.

  • Životinje pokušavaju da nađu sigurna mjesta, saopćio je AFP-u čuvar parka Sandžib Bora.

Premijer Manmohan Singh i predsjednica kongresne partije na čelu vladine koalicije Sonia Gandi, avionima su u ponedjeljak nadgledali rad spasilačkih ekipa.

Monsuni koji prelaze indijski potkontinent od juna do septembra, važni su za milione seljaka, ali svake godine izazovu smrtonosne poplave.