Svijet
0

VIDEO / Indija: Najmanje 69 poginulih u dvije željezničke nesreće

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 69 osoba je poginulo, od kojih je dvoje Šveđana, a više od 200 je povrijeđeno u nedjelju u dvije odvojene željezničke nesreće u Indiji, gdje se u širokoj mreži željeznica često dešavaju smrtonosne nesreće.

Desetak vagona pretrpanog brzog voza iskočilo je iz tračnica u državi Uttar Pradesh (na sjeveru), dok je jedan drugi voz iskočio iz šina zbog eksplozije bombe u državi Assam (na sjeveroistoku zemlje) koja je izvrgnuta nasilju separatista.

U prvoj nesreći je bila tako velika snaga da su vagoni stajali jedan na drugom, što je spasiocima otežavalo spašavanje preživjelih.

"Tragamo i dalje za preživjelima", u ponedjeljak je AFP-u, u telefonskom razgovoru, rekao vojni činovnik koji upravlja operacijama spašavanja, pukovnik Dhillon.

"Izvukli smo 69 tijela i mislimo da ima još zarobljenih putnika u vagonima", dodao je on na mjestu nesreće 150 kilometara udaljenom od glavnog grada Uttar Pradesha, Lucknowa. Stotinu osoba je povrijeđeno.

Nešto kasnije u nedjelju je najmanje 100 osoba povrijeđeno, od kojih 20 teže, kada je iz šina iskočio brzi voz Guwahati-Puri, u Assamu, usljed eksplozije bombe koju su najvjerovatnije na šine postavili pobunjenici, saopćila je policija.

Brzi voz se približavao Ghograparu, 70 kilometara od glavnog grada Assama, Guwahati, kada se dogodila snažna eksplozija.

Brojne oružane grupe su aktivne u ovom području, ali policija je saopćila da ne zna pravi uzrok eksplozije.

Premijer Manmohan Singh je u jednom saopćenju izrazio duboku bol i žaljenje zbog gubitaka ljudskih života" i obećao je da će učiniti sve da se pruži pomoć žrtvama.

Poslana su dva helikopera na mjesto nesreće a predviđen je i specijalni voz koji će prevesti porodice na mjesto nesreće, saopćili su vladini zvaničnici.

Indijska željeznička mreža, kojom upravlja država, preveze svaki dan 18,5 miliona putnika i ostaje glavno prijevozno sredstvo za udaljena područja u ovoj velikoj zemlji. Svake godine ima oko 300 nesreća.