Svijet
0

Indija: Najmanje 155 umrlih od trovanja alkoholom

SRNA
Oboljeli primaju infuziju u bolnici (Foto: AFP)
Oboljeli primaju infuziju u bolnici (Foto: AFP)
Najmanje 155 osoba umrlo je od trovanja alkoholnim pićem kućne proizvodnje, dok je veliki broj prebačen u bolnicu iz sela u neposrednoj blizini grada Kalkute na istoku Indije, saopštile su danas vlasti najnovije podatke.

"Broj žrtava povećao se na 155. U bolnici je 160 lica, od kojih je više desetina teško oboljelo", izjavio je danas, direktor zdravstvene službe zapadni Bengal, čiji je glavni grad Kalkuta.

    	Policija je privela 12 osoba  koje se dovode u vezu s tragedijom koja se dogodila u distriktu Parganas, 30 kilometara od Kalkute.
	
Žrtve su uglavnom veoma siromašni seljaci i radnici koji ne mogu da kupe markirana pića, pa su konzumirale piće prepuno otrovnog metanola.

    	Šef vlade Mamata Banerjee rekao je da je pokrenuta istraga i da će porodicama žrtava biti isplaćeno 200.000 rupija (2.800 evra).

    	Jedan od seljaka rekao je da pola litre ovog pića košta šest rupija ili osam eurocenti.

    Jeftino flaširano piće, koje se često prodaje u siromašnim naseljima u Indiji, godišnje odnese nekoliko desetina ljudskih života. Tokom 2009. godine najmanje 112 ljudi umrlo je od zatrovanog pića na zapadu Indije.