Svijet
0

Indija: Maoistički pobunjenici ubili 15 policajaca

FENA
Maoistički pobunjenici ubili su 15 policajaca u džunglama centralne indijske države Chhattisgarh u dva odvojena bombaška napada, saopćila je policija u petak, dok su pobunjenici nastavili s novim nasilnim napadima na snage sigurnosti.
Foto: AP
Foto: AP
U bombaškom napadu na dva vozila snaga sigurnosti ubijeno je 10 policajaca i ranjena su trojica u petak ujutro, saopćio je visoki policijski oficir, nekoliko sati nakon što su pobunjenici ubili pet policajaca u napadu na logor oružanih snaga, prenosi Reuters.

Oba napada izvedena su u šumskim područjima mineralima bogate regije gdje su maoisti najaktivniji i gdje je rašireno nasilje zabrinulo ulagače i prekinulo željeznički saobraćaj i prevoz ruda.

"To je bila golema eksplozija", izjavio je Reutersu Ram Niwas, generalni direktor policijskih operacija protiv maoista.

Eksplozija je digla u zrak vozilo za deminiranje prije nego što je u komadima palo na tlo, kazao je Niwas. Napad se desio oko 400 kilometara od državne prijestonice, Raipura.

Nedavni napad na područja pod kontrolom pobunjenika povećao je nadanja da vlada dobija bitku protiv, kako ju je premijer nazvao, najveće sigurnosne prijetnje zemlji.

Nedavni val napada, uključujući bombaški napad prošlog mjeseca u kojem je ubijeno sedam policajaca, doveo je, međutim, do strahovanja da su snage sigurnosti loše pripremljene da se nose s tom prijetnjom.

Nasilna kampanja maoista protiv vlade počela je kao seljački ustanak u kasnim 1960-im godinama. Pobunjenici kažu da se bore za prava sirotinje i seljaka.