Analiza UN-a
26

Indija će do polovine ove godine imati više stanovnika od Kine

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Indija bi trebala prestići Kinu i postati najmnogoljudnija zemlja na svijetu do sredine ove godine, pokazuju podaci koje su objavili Ujedinjene nacije.

Očekuje se da će stanovništvo Indije dosegnuti 1,4286 milijardi, što će za 2,9 miliona biti više od Kine koja će imati 1,4257 milijardi stanovnika. Više od 70 godina azijske zemlje čine više od trećine svjetske populacije.

Stopa nataliteta u Kini nedavno je pala, a njeno se stanovništvo prošle godine smanjilo prvi put od 1961.

Prognoza stanovništva Indije navedena u izvještaju Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) o stanju svjetske populacije je procjena budući da u zemlji nije bilo popisa stanovništva od 2011. godine.

Također, UN kaže da njihova procjena ne uključuje stanovništvo dviju kineskih posebnih administrativnih regija, Hong Konga i Makaa ili otoka Tajvana, koji Peking vidi kao otcijepljenu pokrajinu koja će se jednog dana ujediniti s kopnom. Tajvan sebe smatra odvojenim od kineskog kopna, s vlastitim ustavom i demokratski izabranim liderima.

U novembru je svjetska populacija prešla 8 milijardi. Ali stručnjaci kažu da rast nije tako brz kao što je bio i da je sada najsporiji od 1950.

I Indija i Kina zabilježile su pad stope plodnosti. To znači da će u Kini populacija početi padati iduće godine, unatoč tome što je zemlja 2016. napustila politiku jednog djeteta i uvela poticaje za parove da imaju dvoje ili više djece.

Rastući životni troškovi i sve veći broj žena koje se pridružuju radnoj snazi među ostalim su faktorima koji se okrivljuju za usporavanje u Kini.

I u Indiji su stope plodnosti znatno pale u posljednjim desetljećima s 5,7 rođenja po ženi 1950. godine na 2,2 rođenja po ženi danas.

Istraživanje koje je naručio UNFPA pokazalo je da je većina Indijaca rekla da je njihova populacija prevelika, a stope plodnosti previsoke. Gotovo dva od tri ispitanika identificirala su ekonomska pitanja kao glavne brige kada razmišljaju o rastu stanovništva.

Demografi, međutim, kažu da indijsko stanovništvo koje prestiže kinesko ne treba smatrati zabrinjavajućim i upozoravaju na prepuštanje tjeskobi zbog rastućih brojeva.

"Umjesto toga, treba ih promatrati kao simbol napretka, razvoja i težnji ako se poštuju individualna prava i izbori", stoji u izvještaju UN-a.