|

Independent: Musharraf samo želi da spasi svoju političku kožu

Independent: Musharraf samo želi da spasi svoju političku kožu
0
F
FENA
12.11.2007. u 11:19
0
komentara
0

dijeljenja
Independent: Musharraf samo želi da spasi svoju političku kožu Foto: Reuters
Pakistanski predsjednik je u nedjelju saopćio da će parlamentarni izbori biti održani u predviđenom roku, do 9. januara, ali se londonski listovi pitaju kako će to glasanje biti "pošteno i fer" kada Pervez Musharraf nije nagovijestio da će ukinuti vanredno stanje, koje pored ostalog zabranjuje javne skupove i ograničava rad nezavisnih medija.
Independent ocjenjuje da je riječ "o lažnoj demokratskoj gesti" čovjeka koji nije zabrinut za sudbinu svoje zemlje, već samo želi da "spasi sopstvenu političku kožu".

List posebno upozorava zapadne zemlje da treba da prestanu podržavati čovjeka koji nije uspio i očigledno ne želi - niti da obnovi demokratiju u svoj zemlji, niti da porazi talibane, uime čega je od Amerike dobio pomoć u vrijednosti od deset milijardi dolara.

"Kucnuo je sat da Zapad u Pakistanu podrži iskrenog demokratu", piše Independent koji, međutim, ne kaže i ko bi to mogao da bude.

Daily Telegraph pak piše da bi "haos" u Pakistanu mogao "pomoći" ekstremistima da dođu do nuklearnog oružja.

List zapravo prenosi zabrinutost američkih obavještajaca da bi vanredno stanje u Pakistanu moglo da se završi "slomom aktuelnog sigurnosnog sistema" poslije kojeg bi se različite grupe borile za prevlast i za koje bi posjed nad nuklearnim arsenalom zemlje bio put do konačne pobjede.

Uprkos tome što su napravili plan da u slučaju potrebe zaštite i premjeste pakistanske atomske bombe, Amerikanci priznaju da ne znaju njihove tačne lokacije i da su zato zabrinuti da ne bi mogli da spriječe da one "završe u pogrešnima rukama" u slučaju "haosa" u zemlji, izvještava Daily Telegraph.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.