Svijet
0

Independent: Invazija na Irak bila je "nezapamćena greška"

FENA
Sve britanske novine u ponedjeljak pažnju posvećuju trogodišnjici početka vojne intervencije međunarodnih koalicionih snaga u Iraku.

Independent piše da je Irak danas zemlja potpuno "paralisana strahom", u kojoj caruju "eskadroni smrti" islamskih ekstremista.

Uprkos činjenici da se ekonomski standard u Iraku donekle popravio, život je, konstatuje novinar Independenta, pogotovo u prijestonici Bagdadu, danas mnogo gori nego u vrijeme režima Saddama Husseina - prije svega zbog hronične nesigurnosti koju na svojoj koži najviše osjećaju obični građani.

U uredničkom komentaru, Independent ocjenjuje da je invazija na Irak bila "nezapamćena greška" .

Umjesto da danas bude stabilna, demokratska država kakvu su zapadne vlade zamislile pošavši mu "u pohode" prije tri godine, piše novina, život u Iraku pretvorio se u kombinaciju krvoprolića i neprekidnog rasplamsavanja vjerskih sukoba.

Desetine hiljada civila stradalo je od početka vojne intervencije, piše Independent. Okupacione snage više ne drže pod kontrolom situaciju na teritoriji kojom nominalno upravljaju; u muslimanskom svijetu Amerika i Britanija nikad nisu uživale manji ugled, a Sjedinjene Države međunarodna javnost doživljava kao otvorenog agresora.

Terorizam, do nedavno zaboravljena prijetnja, ubrzano se razvija. Svijet je, zaključuje Independent, zahvaljujući jednoj promašenoj vojnoj avanturi Zapada, postao mnogo manje sigurno mjesto za život.

Daily Telegraph, s druge strane, piše da je vojna intervencija dokazala da Saddam Hussein nije jedini krivac za probleme koji muče Irak - ali da je, istovremeno, invazija na tu zemlju imala i svoje dobre strane.

Prije svega, prestanak represije protiv Kurda i šiita je, piše ovaj list, jedan od dometa na unutrašnjopolitičkom planu u Iraku.

S druge strane, pozitivne promjene osjećaju se i na čitavom Bliskom Istoku: oslabljene diktature u Siriji i Iranu, Liban koji više nije pod okupacijom i libijsko odustajanje od programa naoružavanja doprinijeli su sigurnijem okruženju za zalivske monarhije - koje su tradicionalno bile i ostale u dobrim odnosima s Velikom Britanijiom.