Svijet
0

Independent: Amerikanci planiraju podijeliti Bagdad

FENA
Bagdad
Bagdad
Suočene s bezobzirnijom nego ikada pobunom u Bagdadu - uprkos 'povećanju' broja trupa koje je najavio predsjednik Bush - američke snage sada planiraju masovnu i krajnje kontroverznu kontrapobunjeničku operaciju kojom bi okružili golema podruičja grada, zatvarajući čitave kvartove barikadama i dopuštajući samo onim Iračanima s novoizdanim ličnim dokumentima da ulaze u njih, piše u srijedu u londonskom Independentu Robert Fisk. Kampanja "okruženih zajednica" - što vodi porijeklo iz Vijetnamskog rata - pokrit će i do 30 od 89 gradskih zvaničnih oblasti i bit će najambiciozniji dosadašnji kontrapobunjenički program u Iraku, piše Fisk.

Sistem je korišten - i spektakularno je propao - u prošlosti, a njegova inauguracija u Iraku znak je američkog očaja nad kontinuiranim padom zemlje u građanski rat, kao i američke odlučnosti da "dobije" rat protiv iračke pobune koji je već koštao života više od 3.200 američkih vojnika. "Sistem "okruženih" područja pod stranom okupacijom propao je tokom francuskog rata protiv pobunjenika FLN-a u Alžiru i opet tokom američkog rata u Vijetnamu. Izrael je koristio sličnu praksu tokom okupacije palestinskih teritorija - opet s malo uspjeha.

Ta kampanja, međutim, ima daleko šire vojne ambicije od smirivanja Bagdada. Sada izgleda kako američka vojska namjerava postaviti i do pet mehanizovanih brigada - koje čine oko 40.000 ljudi - južno i istočno od Bagdada, od kojih će barem tri biti smještene između prijestonice i iranske granice. Time bi predstavila Iranu moćna i eventualno agresivna američka vojna snaga u blizini njegove granice u slučaju američkog ili izraelskog vojnog udara po iranskim nuklearnim postrojenjima u ovoj godini, piše Fisk.

Posljednji "sigurnosni" plan do čijih je detalja došao Independent, sačinio je general David Petraeus, trenutni američki vojni zapovjednik u Bagdadu, tokom šestomjesečnog kursa za komandni kadar i vojno osoblje u Fort Leavenworthu u Kanzasu. Oni koji su prisustvovali kursu - američki vojni generali koji služe u Iraku i vodeći oficiri iz marinskog korpusa, skupa sa, sudeći po nekim izvještajima, barem četvoricom visokih izraelskih oficira - učestvovali su u raspravama kako bi odredili najbolji način da 'preokrenu kurs' katastrofalnog rata u Iraku.