Svijet
0

Independent: Ahtisaari riskirao da izazove gnjev Srbije

FENA
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a Martti Ahtisaari riskirao je da izazove gnjev Srbije tako što je u svoj prijedlog uvrstio riječ "nezavisnost" za Kosovo, piše Independent od utorka.

Pokušao je doduše ublažiti stvar predlažući "nadgledanu nezavisnost" od međunarodne zajednice, piše list, navodeći da je funkcija nadgledanja isto tako bila uvedena i poslije rata u Bosni i Hercegovini.

Independent navodi da su dobro obaviješteni diplomatski izvori procijenili kako će planirana misija Evropske unije na Kosovu samo u prvoj godini koštati oko 17 miliona eura.

List prenosi i da je Priština podržala Ahtisaarijev plan iako se nadala brzoj i bezuvjetnoj nezavisnosti, kao i da je Srbija upozorila Ujedinjene nacije da nemaju pravo da joj oduzimaju dio teritorije kako bi kreirale novu suverenu državu.

I Rusi se protive nezavisnosti Kosova, ali postoje sumnje u tradicionalno srpsko-rusko prijateljstvo s obzirom na to da je Moskva ostavila Srbe na cjedilu u ključnim trenucima u prošlosti, piše Independent.