{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Indeks neuspjeha: Bosna i Hercegovina na 54. mjestu

S
20.6.2007. u 15:30
0
0
Indeks neuspjeha: Bosna i Hercegovina na 54. mjestu
0
Indeks neuspjeha: Bosna i Hercegovina na 54. mjestu
Magazin Foreign Policy i organizacija za istraživanja, "Fund for Peace" objavili su godišnji izvještaj o indeksu neuspjeha država "Failed States Index". Koristeći društvene, ekonomske, političke i vojne indikatore, ocijenili su 177 država. Bosna i Hercegovina se našla na 54. mjestu. Premda to zvuči solidno, važno je napomeniti da je na prvom mjestu Sudan, a na drugom Irak.
Izvještaj o Indeksu neuspjeha država izlazi od 2005 godine. Od prvog izvještaja, kada je bila na 22. mjesu, Bosna i Hercegovina ide uzlaznom putanjom. Sljedeće godine je bila na 35., da bi se u 2007 popela do 54. mjesta. Ipak treba napomenuti da su promjene male i veoma spore.

U izvještaju je ocjenjeno i pet glavnih institucija:

Državno vodstvo - Prema izvještaju, državno vodstvo je korumpirano i ne predstavlja konstitutivne narode unatoč podjeli na trojno predsjedništvo.
Vojska - Činjenica da vojska prolazi kroz reformu i smanjenje, može se reći da napreduje, ali jako sporo.
Policija - Pošto još uvijek nema reforme policije i taj aspekt našeg društva je ocjenjen slabim.
Sudstvo - Iako je reforma sudstva implementirana kako bi se se smanjio utjecaj organizovanog kriminala i politike, ono je i dalje podložno vanjskim utjecajima te su zastrašivanja nastavljena.
Javne službe - Javne službe su i dalje neefektivne i diskrimatorne. U zavisnosti od mjesta do mjesta, manjinama je teže doći do nekih osnovnih usluga.

Najveći problemi su nam nesposobnost vodstva da uradi nešto, korupcija i organizovani kriminal. Ako se to ne riješi, naša zemlja se može pozdraviti sa inostranim investicijama. Strani utjecaj na državu je ogroman da, kada bi stranci napustili zemlju, BiH bi doživjela kolaps. Jedan od razloga za takvo stanje jesu političari koji jednostavno ne žele da preuzimaju odgovornost. Ako se situacija ne promijeni ulazak u EU će ostati samo u mislima, zaključuje se u izvještaju

1. Sudan
2. Irak
3. Somalija
4. Zimbabve
5. Čad
6. Obala Slonovače
7. Demokratska Rep. Kongo
8. Afganistan
9. Guinea
10. Centrana Afrička Rep.
(...)
54. Bosna i Hercegovina
66. Srbija
127. Hrvatska

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: